Zeer waarschijnlijk zult u als eigenaar van een NSW-landgoed ook aan bosbouw doen. Vanaf 1 januari 2018 is de bosbouwer een btw-ondernemer. Dat komt door het vervallen van de landbouwregeling, waar de bosbouw ook onder valt, per diezelfde datum.
Is dat erg?
Dat hangt ervan af.
Het betekent dat u over al uw opbrengsten (uit bosbouw) btw af moet dragen. Als de afnemer ook een btw-ondernemer is (wat in de meeste gevallen zo zal zijn) maakt het geen verschil. U brengt de btw in rekening, draagt deze af en de afnemer vraagt de btw weer terug (via zijn btw-aangifte). Is de afnemer een particulier, dan maakt het wel verschil. U moet nog steeds de btw afdragen, maar de particulier kan deze niet terugvragen; het wordt dus duurder voor hem.
Is dat alles?
Nee, zeker niet.
Omdat u nu btw-ondernemer bent, kunt u ook de btw terugvragen op alle uitgaven die u doet in verband met de bosbouw. Denk hierbij aan uitgaven/kosten voor gereedschap, materiaal, vervoermiddelen, tractoren et cetera. Sterker nog; heeft u in de afgelopen jaren (bijvoorbeeld in 2016) dergelijke uitgaven gedaan (het moet wel gaan om bedrijfsmiddelen) dan kunt u ook daarvan wellicht nog (een deel van) de btw terugkrijgen.
En verder kunt u profiteren van allerlei voordelen, zoals het aanschaffen van een auto met grijs kenteken (géén bpm en geen btw) en profiteert u van het lage tarief voor de MRB.
Overigens moet u ook over het jachtrecht btw berekenen, maar dat is al zo sinds 2006. De ervaring van Stomphorst Fiscaal Raadgevers is dat dit niet altijd gebeurt.
En nu?
De belastingdienst zal aan u een btw-nummer uitreiken en u moet periodiek (meestal per kwartaal) aangifte doen voor de btw. Heeft u geen btw-nummer gekregen, dan moet u zelf actie ondernemen en zich bij de belastingdienst melden als btw-ondernemer.
Verder zult u een btw-boekhouding bij moeten gaan houden. Is dat moeilijk? Nee hoor.
Wilt u hier meer over weten, neem dan contact op met Stomphorst Fiscaal Raadgevers. Wij vertellen u er graag meer over.