Deze voorwaarde, gesteld in art. 1 lid 2 onderdeel d NSW, is verder uitgewerkt in art. 2 lid 2 Rangschikkingsbesluit. Bij de behandeling van voorwaarde 3 is deze hoofdregel al aan de orde geweest. De wetgever heeft echter bij het begrip landgoed in art. 1 lid 1 onderdeel a NSW aangegeven dat opstallen slechts voor rangschikking in aanmerking komen als zij bij het landgoed passen en het voortbestaan van de opstal in het belang is van het landgoed.
De vraag wanneer een (nieuw te bouwen) opstal gerangschikt kan worden, is een feitelijke discussie waarop hier geen algemeen antwoord kan worden geven. Echter, opgemerkt kan worden dat de opstal moet voldoen aan de hoofdregel van art. 2 lid 2 Rangschikkingsbesluit.
Kwalificatie opstallen van voor 1950 op een NSW-landgoed
Op grond van art. 5 lid 1 onderdeel d Rangschikkingsbesluit kwalificeert een opstal van voor 1950, waarbij de uiterlijke kenmerken gelijk zijn gebleven, in elk geval voor rangschikking onder de NSW. Art. 5 lid 1 onderdeel e geeft de mogelijkheid functionele opstallen te rangschikken, als deze opstallen nodig zijn voor de instandhouding van het landgoed. Wel is het zo dat er geëist kan worden dat deze opstallen door middel van beplanting aan het zicht onttrokken worden. Dit geldt met name als er sprake is van landschap ontsierende opstallen, bijvoorbeeld een bedrijfsschuur of veestal.
Tot slot geeft art. 5 lid 1 onderdeel h Rangschikkingsbesluit aan dat parkeerterreinen geen inbreuk maken op het karakter van het natuurschoon als de terreinen in relatie staan tot het landgoed en zijn bestemd voor gebruik door de eigenaar, gebruiker en bezoekers van het terrein.
Nieuw gebouwde opstallen rangschikken
Het is vaak ook mogelijk om nieuw gebouwde opstallen te rangschikken, bijvoorbeeld een onder moderne architectuur gebouwde bungalow die volledig past in het landschap. Art. 5 Rangschikkingsbesluit geeft een nadere invulling van opstallen of bebouwing die in elk geval geen inbreuk maken op het natuurschoon. Er wordt echter niet gezegd dat bebouwing van na 1950 niet gerangschikt kan worden. De regel is dat het gebouw geen inbreuk mag maken op het natuurschoon ex art. 2 lid 2 Rangschikkingsbesluit. Daar zou een moderne bungalow ook aan kunnen voldoen.
Bij twijfel of een opstal gerangschikt kan worden, kan altijd op voorhand de kwestie voorgelegd worden aan de Belastingdienst. Zij kunnen dan door middel van een locatiebezoek uitsluitsel geven.
Lees hier verder over de voorwaarden voor een NSW-landgoed:
- Landgoed voorwaarde 1: oppervlakte van de onroerende zaak
- Landgoed voorwaarde 2: natuurterreinen, bossen en andere houtopstanden
- Landgoed voorwaarde 3: omvang en hoedanigheid van de overige gronden
- Landgoed voorwaarde 4: wijze en aard van de bebouwing
- Landgoed voorwaarde 5: soort gebruik van het terrein en opstallen